lean-to house

Architect:

Warc Studio

Year:

2016

Location:

Oakleigh, Victoria, Australia

Shoes on Display

A Lean-to is a basic skillion roof structure that was ubiquitously placed on the rear of Australian suburban houses throughout the 1950s and 1960s. These structures are typically demolished when it comes to doing a rear extension. For this extension to a family home in suburban Oakleigh, we used the lean-to form as a source of inspiration.
Working to a tight budget, Warc Studio sought a design solution that was derived from its inner suburban context while being resource efficient. The project brief required the provision of new rear living spaces as well as some internal modifications & rectification work to the existing residence.
Two skillion roof forms were juxtaposed to create the living areas that span across the rear of the house and open to the garden. The resulting roof form provides a highly efficient building envelope: the surface area of the additions are around 12% less than if a flat roof / flat ceiling solution had been employed with the same built volume. This in turn translates to increased thermal efficiency and reduced capital consumption. An innovative structural system of laminated timber fins and beams was devised to support the form while simultaneously maintaining substantial glazing areas to the garden and providing sun shading.
The existing “rabbit warren” planning was modified and a new plywood “chute” inserted to connect and delineate the original house from the new additions. Spatial interconnectivity is emphasised by a sliding panel that connects the new living areas to the study.
The design maximises resource efficiency. In addition to the efficient building volume noted above, the building envelope maximises material fabrication and on going energy consumption. Both high performance glass and double glazing were utilised. Passive solar radiation is managed by strategically placed openings as well as an automated operable roof window at the ceiling apex which enables hot air to quickly dissipate. The stained blades are simultaneously structure, finished surface and sun shading. The laminated timber was manufactured from locally sourced sustainable plantation timber. Other than staining, no additional lining, substrate or embellishment was required.

 
Wooden Toy Clock

This residential extension’s structure and approach to site, utilizing locally sourced laminated timber fins that grant large multi-functional openings, contributes to this project’s openness. The exposed structure and minimal exterior finishes allow for the possibility of future modification and expansion while the existing structure is more pronounced in its closed-ness. As an open floor plan extension to an existing structure, the building promotes inhabitant’s engagement in programming and furnishing living spaces, although built in furniture elements in the kitchen, along the walls of the living room, and tiled surfaces limit the range of possibilities residents can explore as they maintain, furnish, and inhabit the space. Although the participation of client was limited to planning and not active on-site building, dweller participation through configuration of interior space is made possible by the open layout.
Lean To House achieves open form as it is easily extended and its form could be altered into a new larger volume with a similar kind of architectural language. Overall the building is relatively open to open architecture due to the users’ significant level of influence in their occupation of the space and the incorporation of some adaptable systems that enable future modifications and dweller participation.

analysis

Arrrow2_Arrow.png