m house

Architect:

Front Office Tokyo

Year:

2019

Location:

Nakano-Ku, Tokyo, Japan

Shoes on Display

Tokyo is a centre of architectural experimentation resulting from a particular combination of creativity, liberal regulations, and economics. Usually, creativity is assumed to come from designers wilfully exploring interesting paths. Possibly that is true today, but in the 1960s, when Tokyo was expanding with few controls, the city was built by its inhabitants directly. Highly experimental, extremely reactive, homes were pure reflections of daily life. For example, a multi-family household built over a parking lot; a single room for rent built below the main house; a shop on the ground floor with private stairs extending directly from the curb; balconies and additions extended the homes beyond their core without nuance or subtlety. Primitive but inventive the homes spoke directly to the city.
Ironic that with the flush of wealth, Tokyo abandoned much of the freedom of that past for superficially better homes, picked from a catalogue of standard parts. Today's daily lives fit into prefabricated symbols of domestic success, even though they are less reflective of actual need. More fascinating is that regulations have become even more liberal in the intervening years, allowing more freedom. Barely taken advantage of, the gap between what is built and what is possible has yet to be explored. So here we look back so we can
move ahead on another track.
The house is a dance studio on the ground floor, with a home above, yoga space on the roof. The design is primitive, almost cartoonish - a fitting approach for the clients, who design and sell a series of famously mysterious and unique dolls with a global following. Making full use of Tokyo's rules and regulations, the home maximizes space and volume on a typically constrained urban site, resulting in a simple plan - three single rooms stacked one upon the other.
The ground floor is buffered from the road by a reflective aluminum screen and otherwise opened to its surroundings by continuous windows and mirrors. Dancers on this level, partially submerged in the sloping site, feel part of the city, not isolated. Steel stairs access the home, with an exaggerated landing on the 2nd floor acting as a porch. Windows are placed economically to offer depth and light in an otherwise small area. No attempt is made to frame views because the city does not rest for long, and views are fleeting. Garden and decks work with the interior to offer an unmediated experience of the city. Formal experimentation is often lost in the chaos of Tokyo, but we are entering another period of massive change. It is time to engage the city more directly.

 
Wooden Toy Clock

The M-House project by Front Office Tokyo is an example of New Wood Open Architecture by contributing to Tokyo’s unique urban planning approach of the growth process, recognizing the inhabitant's energy as a driven force in small scale, resilient and sustainable urban development. Front Office Tokyo takes advantage of Tokyo’s liberal planning policies to create a multifunctional space that meets the unique housing needs of its inhabitants. The three-storey building features a dance studio on the lowest floor with a comfortable dwelling space above. The mixed-use program complements the surrounding neighbourhood, whose zoning regulations allow for many residential and commercial uses. The result is that the neighbourhood, including this project, can rapidly adapt to changing socio-economic needs of its inhabitants. Intentionally positioning openings for natural lighting in this dynamic city surpasses the otherwise often dominance of framing views.

analysis

Arrrow2_Arrow.png